
Kommunerne tager i stigende omfang avanceret teknologi i brug til at understøtte sagsbehandlingen på en lang række områder. Der kan ofte høstes store gevinster ved at benytte beslutningsunderstøttelse og andre digitale værktøjer til at automatisere sagsbehandlingen. Men værktøjerne rejser også en række problemstillinger, man som kommune eller anden offentlig myndighed skal forholde sig til. Og som er relevante for KOMBIT i arbejdet med fælleskommunale it-løsninger.
Netop det område undersøger KOMBITs tidligere stabschef Ulrik B. U. Røhl i sit igangværende PhD-projekt, som er et samarbejde mellem KOMBIT og Forskningsgruppen Center for Organization, Management and Administration (COMA) på Institut for Politik & Samfund, Aalborg Universitet.
For KOMBIT betyder det, at forskningsresultaterne bliver nærværende i det daglige arbejde med at sikre de bedste fælleskommunale it-løsninger. Helt konkret bidrager Ulriks forskning med viden og indsigt i de tilfælde, hvor KOMBITs løsninger understøtter delvist eller fuldt automatiseret sagsbehandling i kommunerne. Det er til gavn for både KOMBIT og kommuner.
Forskningen foregår i krydsfeltet mellem 'god myndighedsadfærd' og automatiserede afgørelser i den offentlige sektor. God myndighedsadfærd er de særlige retsregler og de normer, som gælder for kommunerne og andre offentlige organisationers virke som myndigheder. Ulrik undersøger, hvordan myndigheder kan anvende automatiseret sagsbehandling og samtidig understøtte god myndighedsadfærd. For KOMBIT er formålet at producere operationelle resultater, der kan anvendes i KOMBITs arbejde med specificering, indkøb og videreudvikling af fælleskommunale it-løsninger.
Det handler om algoritmer, big data og kunstig intelligens, men også om proportionalitetsprincip, borgerens indsigt i myndigheders afgørelser og mulighed for at korrigere fejlbehæftede oplysninger, fortæller Ulrik og fortsætter:
I Danmark har vi unikke muligheder for at præge teknologiudviklingen og -anvendelsen på en måde, der passer til vores samfund, hvor myndigheder har respekt for borgere og borgere har respekt for fællesskabet – samtidig med, at vi i endnu højere grad udnytter digitaliseringens muligheder i den offentlige sektor. Sagt simpelt, så handler forskningsprojektet om hvordan kommunerne kan anvende avanceret teknologi så det understøtter god myndighedsadfærd fremfor at underminere god myndighedsadfærd.
Sparringspanel
En række kollegaer i KOMBIT bidrager til forskningsprojektet gennem et internt sparringspanel. Panelet, som også giver input til problemstillinger og cases, hjælper med at udbrede forskningen i KOMBITs projekter og kommunerne i løbet af projektets løbetid.
Panelet består af:
Andreas Laursen, Bo August Fritzbøger, Dan Gjedsted-Jensen, Finn Graversen, Inge Speiermann-Vognsen, Jacob Busk, Kasper Rubin, Mette Schwebs, Morten Balstrup, Rasmus Vedel og Tom Bøgeskov.
Følg projektet
Du kan følge Ulriks forskning via følgende artikler m.m.:
- Artikel i Altinget (10. juli 2021): "Krav og principper halter efter i offentlig digitalisering"
- Artikel i Nordisk Administrativt Tidsskrift (nr. 1, 2021): "Offentlige myndigheder, digitalisering og god forvaltning: Holder de loven? Holder lover?"
- Kronik i Børsen (6. april 2021): "Gør offentlig it til en eksportsucces"
- Interview i Kommunalbladet (12. marts 2021): ”Automatiseret sagsbehandling kræver god myndighedsadfærd”
- Oplæg på temadagen ”Digital stafet i kommunerne (6. nov. 2020): ”Automatiseret sagsbehandling, – konsekvenser for medarbejder- og ledelsesroller”
- Artikel i Digitech (22. april 2020): ”Automatiseret sagsbehandling, big data og kunstig intelligens: Myndighedsrollen i en digital tidsalder”
- Podcast fra Dansk IT (23. marts 2020): ”Bliv klogere på automatiseret sagsbehandling i den offentlige sektor”
- Artikel i Advokaten (27. august 2019): ”Automatiseret sagsbehandling og retssikkerhed: Risici og potentialer”
- Artikel i Politiken (29. juni 2019): ”Robotterne er her allerede - og hvad så?”
- Artikel i Politiken (18. september 2018): ”Overvågning. Nye metoder kan skabe accept”